Artikel Keuzes maken door Renate Voetstra

Keuzes maken

In het leven worden we continu voor keuzes geplaatst. En wanneer weet je nu of je de juiste keuze hebt gemaakt?
Als we dan eindelijk een keuze weten te maken na lang wikken en wegen, moeten we zeker weten dat dit het juiste voor ons is. En dan na het maken van die keuze ontstaat die twijfel. Is dit nu echt het juiste? Als ik nu het andere had gekozen wat was er dan gebeurd en hoe was mijn leven dan gelopen?

Een keuze maken hoort bij het leven, het bepaalt onze weg die we verder bewandelen.
Wanneer je een andere keuze maakt zal dat inhouden dat je bijvoorbeeld andere mensen ontmoet, andere dingen leert en andere situaties tegenkomt.
Kies je ervoor om bij je werkgever te blijven waar je eigenlijk niet zo heel gelukkig meer bent, maar je bent bang voor verandering en financieel heb je het in ieder geval goed, dan zal je misschien nooit de ervaring meemaken van een andere werkgever waarin je misschien heel gelukkig kan zijn.

Bij het maken van een keuze kun je zelfs de mening van anderen erg belangrijk vinden. Wat vind je moeder ervan? Wat zal je buurman ervan vinden?
De een zal dit ervan vinden en de ander zal dat er weer van vinden. Maar wat vind je er nu zelf van?
Het kan moeilijk zijn om belangrijke keuzes te maken die je leven ingrijpend kunnen veranderen. Soms ook niet, want dan weet je gewoon ineens dat dit het juiste voor je is. Je voelt het in elke porie van je lichaam dat je dit wil doen, dat dit het juiste is. Als je dat gevoel hebt, komt het rechtstreeks vanuit je hart.

Wanneer je een keuze maakt vanuit je hart, maak je altijd de juiste keuze.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe kom je dan bij je hart?
Het klinkt zo gemakkelijk, maar in de praktijk kun je zo vaak weer in je verstand schieten.
Vanuit je verstand kun je altijd wel iets beredeneren waarom je wel iets moet doen of het niet moet doen.
‘Maak een verstandige keuze’ wordt zo vaak als advies gegeven, maar kan je hart daar dan ook achter staan? Want als je naar je hart luistert, zal je hart het verstand aanhoren en de adviezen van het verstand meenemen in de beslissing, maar uiteindelijk voelen hoe het voelt.
Soms kan een keuze voor de omgeving zo onlogisch zijn, dat je daar weerstand op ondervind. Het kan je aan het twijfelen brengen en je kan eventueel je keuze daar weer op bijstellen dat het misschien toch niet de juiste keuze is geweest en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar nou heb ik nog niet de vraag beantwoord hoe je dan naar je hart kunt luisteren.
Als je naar je hart wilt luisteren zal je naar binnen moeten gaan om te kijken hoe het werkelijk met je is, stil zijn en luisteren naar wat je hart jou te vertellen heeft, wat zijn je verlangens zijn, wat zijn je blokkades, wat is je pijn, wat zijn je dromen en wensen, zijn deze realistisch en uit te voeren?
In je hart zal je de liefde voelen voor jezelf en voelen wat goed voor jou is. Als je dan een keuze maakt, voel je dat deze goed is, ongeacht wat het met zich mee zal brengen aan ervaringen en wat anderen ervan vinden.
Je zult achteraf nooit kunnen zeggen dat het geen juiste keuze is geweest, omdat het vanuit je hart is gekozen en de ervaringen je rijker en wijzer hebben gemaakt.

Ik wens iedereen toe om vanuit zijn hart te kiezen. Dat wil niet zeggen dat we het verstand de rug moeten toedraaien, maar we kunnen het verstand als een hulpmiddel gebruiken, want we hebben hem niet voor niets meegekregen.

Renate Voetstra

Elayne Lussenburg

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...