HELP waar vind ik een coach of therapeut?

Hoe zoek je een coach, therapeut of psychologische hulp?
Hulp bij geestelijke gezondheidsproblemen, opvoedingsproblemen, relatieproblemen en meer

Hulp vragen voor een emotioneel of geestelijk gezondheidsrisico kan een beetje beangstigend en een beetje spannend zijn. Het vinden van de juiste coach, therapeut, psychotherapeut of psycholoog om mee te werken kan tijdrovend en overweldigend zijn. Dat snappen we. Daarnaast heeft de reguliere zorg veel wachtlijsten en worden snel diagnoses, stempels en medicijnen uitgedeeld. En ja, soms (vaak) zijn die zeker nodig! 

Coaching of therapie vanuit de complementaire zorg is een belangrijke optie om te overwegen. Je kunt snel en gemakkelijk goede hulp vinden via BewustZwolle.Vanuti de complementaire zorg ben jij meer dan jouw ziekte, diagnose, of jouw probleem. Jij bent een mens met behoeften, wensen, verlangens en wilt gehoord worden. Je wilt geen nummer zijn en al helemaal niet dat jouw probleem wordt afgedaan met een online-programmaatje. Wat jij wilt is een gesprek en iemand die vanuit professie naar jou luistert, met je mee denkt en opties biedt. Je wilt je zorgen beter begrijpen en je wilt dat je symptomen verminderen.

 

Het is belangrijk dat je een coach of therapeut vindt waar je een goede klik mee hebt. Daarnaast mag je diegene vragen naar zijn of haar opleidingen en diploma's. Is de coach of therapeut aangesloten bij een beroepsvereniging, klachtencommissie en is diegene ook verzekerd? Hieraan kan je afleiden of iemand voldoet aan de kwaliteitseisen voor complementaire zorg en zijn of haar beroep ook werkelijk professioneel neerzet. (let wel: er zijn ook coaches die de keuze maken niet met de bureaucratie van de verzekeraars bezig te zijn om zo optimale vrijheid te behouden!.. maar wees kritisch en kijk naar professionaliteit. Jij verdient de beste zorg of hulp!)

Ook mag je vragen naar de werkzaamheden van je coach of therapeut. Is de praktijk druk bezocht? Welke soort mensen met wat voor soort problemen komen bij die coach of therapeut? En hoeveel sessies hebben ze gemiddeld nodig? En waar bestaan de sessies dan uit?

 

Check of de therapeut die met een methode werkt, ook voldoende vraaggestuurd werkt. Gaat hij de methode als lesje afdraaien voor jou, of gaat deze persoon echt luisteren naar jouw verhaal en maakt daarvoor een maatwerk-plan?

 

Belangrijk is dat je als je om hulp vraagt serieus genomen wordt. Dat er van te voren heldere afspraken zijn over vergoedingen, tarieven, wat je kunt verwachten, wat jouw aandeel is. En dat het einddoel is dat jij zelf in je autonomie, in je kracht staat en uiteindelijk geen coach of therapeut meer nodig hebt omdat je voldoende tools hebt gekregen om zelf mee verder te kunnen.

Daarnaast is het geen schande om om hulp te vragen. Iedereen heeft op zijn tijd wel eens iemand nodig die even mee kijkt en die deskundig is om de dieperliggende patronen te benoemen of te laten ervaren.

 

Neem een kijkje bij de coaches en therapeuten van BewustZwolle en zet die eerste stap!

 

 

 

Elayne Lussenburg

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...