Yoga in Stadshagen volgens de Himalaya Traditie voor Yoga en Meditatie

Namah
Zwolle

Het woord ‘yoga’ betekent zoiets als eenheid, verbondenheid. Dat verwijst o.a. naar de niveaus waarop we functioneren in het dagelijks leven. We hebben ons lichaam en de lichamelijke acties die we doen, onze gedachten, onze emoties, en velen van ons ervaren of geloven ook nog in een diepere kern of ziel. Soms zijn die verschillende niveaus met elkaar in overeenstemming, maar vaak ook denken we het een, zeggen iets anders, doen nóg iets anders. Soms protesteert er nog een stemmetje in ons achterhoofd...

Door aandacht en concentratie, door ons beter bewust te worden van ons lichaam, onze adem, onze gedachten, onze gevoelens, kunnen we deze beter integreren en de patronen die ons niet helpen, eerder leren herkennen en loslaten. We kunnen, kortom, meer eenheid brengen in de verschillende lagen van ons wezen. Daardoor kan onze lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren en kunnen we spiritueel groeien. Uiteindelijk gaat het er dan om persoonlijk de diepere werkelijkheid te ervaren. Dat is de diepste vorm van eenheid.

Mijn wekelijkse yogalessen spelen zich vooral af op het praktische niveau: een aandachtige vorm van hatha yoga die erop gericht is om het contact met je lichaam te herstellen. Je stretcht daarbij je lichaam, traint je spieren, versterkt je coördinatie, en je leert je beter te ontspannen. De adem is daarbij een belangrijk instrument. Door de beoefening van yoga word je bewuster van wat je adem en je geest doen en kan je daar langzaamaan gezondere patronen in aan te brengen. Daardoor verliezen stress, spanning, depressies etc. hun grip op jou, en krijg jij meer grip op hoe je in het leven staat. Yoga kan je enorm helpen om je lichaam en geest sterk en in balans te houden, om je concentratie te verhogen en je een gevoel van innerlijke vreugde (terug) te geven. En het is gewoon leuk om te doen!

Yoga wordt traditioneel persoonlijk overgedragen van leraar op leerling. De Himalaya Traditie van Yoga en Meditatie is één van de tradities waarin al duizenden jaren lang zo'n persoonlijke overdracht plaatsvindt. Daarbinnen is plaats voor allerlei vormen en aspecten van yoga:

* Hatha yoga - de vorm die in het Westen het meest bekend is, met zijn bekende lichaamshoudingen en ademoefeningen
* Jñana yoga - de weg van het intellect, van het kunnen onderscheiden wat tot het wezen behoort en wat meer buitenkant is
* Bhakti yoga - de weg van het hart en van de liefde
* Swara yoga - de weg van de adem en de subtiele energieën die daarmee samenhangen
* Dhyana yoga - het pad van de meditatie
* Karma yoga - het pad van de liefdevolle actie zonder eigenbelang
* en nog vele andere.

Je kan die zo op het oog verschillende paden niet los van elkaar zien, het is één enkel weefsel . Afhankelijk van de hoek van waaruit je kijkt zie je een andere lichtinval, een andere kleur, een ander patroon, maar het is en blijft één enkel weefsel. De Himalaya Yoga Traditie omvat al die verschillende vormen en paden, maar niet iedereen is natuurlijk in al die paden even goed ontwikkeld. Waar de nadruk ligt is dus zowel afhankelijk van wat de student nodig heeft als van waar de deskundigheid van de yogadocent ligt.

De Himalaya Yoga Traditie baseert zich op standaardwerken als de Hatha Yoga Pradipika van Swatmarama en de Yoga Sutras van Patanjali. Daarbij komen via de persoonlijke overdracht soms interpretaties naar voren die delen van de tekst in een ander daglicht plaatsen dan veelal gebeurt. Mijn leraar is Swami Veda Bharati. Zijn leraar was Swami Rama. Daarnaast zijn er verschillende fantastische leraren die door hen zijn opgeleid. Ook leer ik veel van mijn studenten, en van eigenlijk alles en iedereen die ik tegenkom, binnen en buiten en yoga...

Swami Veda Bharati kreeg van zijn leraar, Swami Rama, de missie om yoga terug te brengen, van de gezondheids- en schoonheidscultus die het op veel plekken geworden is, naar het spirituele pad dat het van oorsprong is. Ik probeer op bescheiden wijze bij te dragen aan die missie. Dat gaat vooral via de wekelijkse hatha yoga lessen. De kern van yoga is de persoonlijke ervaring, en door regelmatig met de juiste insteek hatha yoga te beoefenen, kun je diepere lagen van jezelf ervaren en kom je vanzelf tot meditatie. Daarnaast geef ik één keer per jaar les in de internationale opleiding voor yogadocenten van mijn traditie. Voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn kan ik desgewenst sessies of studiedagen organiseren over de achterliggende theorie en filosofie.

Over Namah


Namah

Sonia van Nispen tot Sevenaer

Tiendschuurstraat 84
8043 XS Zwolle

Lid van beroepsvereniging

Yoga in Stadshagen volgens de Himalaya Traditie voor Yoga en Meditatie