Openen

Openen


De oorsprong van het woord april is verbonden met het Latijnse ‘aperire’ wat letterlijk openen betekent. Ondanks de treuzelende winterkou, is de natuur zich deze tijd aan het openen voor de belofte van toenemende zonnewarmte.

De afgelopen weken keert dit thema regelmatig in mijn leven terug. Van de week las ik dat we in wezen openheid zíjn. Steeds wanneer we ons letterlijk of figuurlijk sluiten, gaan we tegen onze eigen natuur in.

Dat is nogal wat. Wanneer je gaat onderzoeken wanneer je jezelf sluit, kun je tot de ontdekking komen dat je dit vaker wel doet dan niet. Het subtiel aanspannen van je buik, het vastzetten van je kaken of het verstrakken van je nek of schouders - allemaal zijn het signalen van afsluiten, van niet willen voelen van wat er op dat moment is.


‘Ten volle voelen, is je ten volle openen’ lees ik.

Er zijn vele wegen om je te openen, al naar gelang wat bij jou werkt. De een opent zich via het hoofd, door dingen te begrijpen en door inzicht en een ander via het gevoel, bijvoorbeeld door hard-core muziek en weer een ander door rustige muziek. Weer een ander heeft niets met muziek maar wel met het lichaam. Door met je lichaam te werken wordt voelbaar waar spanningen en opgeslotenheden zitten. Ook massage kan je bewust maken van wat geopend mag worden in jou. Zo gaan lichaam en geest met elkaar samen de weg naar heelheid.

In de agenda van deze maand tref je een ontzettend divers overzicht aan van activiteiten die je kunt volgen en waar je je voor kunt inschrijven.

Juist in het voorjaar is het een mooie tijd om jezelf groei te geven. Tijd en aandacht voor jezelf en datgene wat jij in je leven tot bloei wilt laten brengen.

Ik wens je daarvoor een mooie zoektocht toe, op zoek naar wat voor jou passend is!