de kracht van kwetsbaarheid

Het Festival van de Kwetsbaarheid in Zwolle

In de tijd voor kerst, een tijd van hoop en verlangen, op zaterdag 13 december, organiseert Hogeschool Windesheim midden in het centrum van de stad Zwolle het Festival van de Kwetsbaarheid. Het is een gedurfd project van Windesheim om aandacht te vragen voor het belang en de kracht van kwetsbaarheid. Het belevingsfestival kent muziek, theater, workshops, lezingen en een kerstmarkt. Christa Anbeek spreekt over 'Overlevingskunst en Levenskunst' en onder anderen Iris Kroes, Bertolf, Typhoon en Rico en Muppetstuff treden op. In de hele stad vinden workshops en activiteiten plaats.

 

Bewust Zwolle

Het festival wil aandacht vragen voor dat wat onvermijdelijk in een mensenleven aanwezig is, niet repareerbaar of behandelbaar is, tegelijk krachtig en waardevol is en een eigen zeggingskracht heeft. Er zijn twee betekenissen van kwetsbaarheid aanwezig. Een deel van het programma gaat over kwetsbare mensen die aandacht krijgen of juist hun kracht laten zien. Dat zijn bv daklozen, ouderen of mensen met een beperking. De andere betekenis gaat over de openheid die mensen aangaan als ze de arena van het leven betreden en zichzelf inbrengen. Dat is de kwetsbaarheid die bij veranderen en persoonlijke ontwikkeling hoort. Twee leden van Bewust Zwolle doen mee aan het Festival van de Kwetsbaarheid. 

 

Brené Brown: De kracht van kwetsbaarheid

Sinds Brené Brown in 2009 de TEDtalk over haar onderzoek naar kwetsbaarheid heeft gehouden, staat het onderwerp op de agenda voor persoonlijke ontwikkeling. Dit is een beroemd en kort filmpje van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid:

 

Haar definitie luidt: “Kwetsbaarheid is onzekerheden trotseren, risico’s nemen en je emotioneel blootgeven. Deze kwetsbaarheid is de oorsprong van liefde, verbondenheid, geluk, moed, empathie en creativiteit.” De weg van bewustwording is een pad van kwetsbaarheid met de onzekerheid, moed en gevoeligheid die daarbij hoort. Uit het onderzoek van Brené Brown blijkt dat mensen zich vooral kwetsbaar voelen als ze gelukkig zijn, hun dromen waar willen maken, niet langer perfect willen zijn en contact maken met hun gevoelens.

 

De wethouder maakt zich kwetsbaar: de gemeente luistert naar de stad

In de nieuwe verhoudingen van overheid en samenleving wil de gemeente luisteren naar de stad. Kwetsbaarheid is immers het beginpunt voor betrokkenheid en verandering.  Wethouder Jan Brink en de fractievoorzitter van de Christen Unie, Gerdien Rots zijn één van de gesprekspartners. Aardig detail: de gemeente is de enige organisatie op dit festival die zichzelf kwetsbaar maakt.

Gespreksbegeleiding: Kirsten Notten, Waterschrijver, betrokken bij de waarderende dialoog binnen de gemeente Zwolle.

11.15 en 14.15 in de Verhalenboot

 

Onderzoek en ervaar wat kwetsbaarheid betekent

In de Droom van Zwolle begeleidt Rini te Veldhuis om 11.15 een dialoog over de vraag: “Wat is kwetsbaarheid?” In de dialoog onderzoek je je eigen aannames en veronderstellingen met betrekking tot het begrip kwetsbaarheid. Om 14.15 geven Marco Salentijn, Janny de Jong en Huib Vogler, in spontane co-creatie, een training waarbij je de kracht van kwetsbaarheid gaat ervaren.

 

Kirsten Notten, Waterschrijver

 

 

Meer informatie over het festival:

http://www.windesheim.nl/over-windesheim/agenda/2014/december/festival-van-de-kwetsbaarheid/

 

 

Zoals altijd in de nieuwsbrief van BewustZwolle ontvang je de agenda voor de komende 4 weken.

Een gevarieerd en kwetsbaar programma met mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en groei.