Het genoegen van de ruileconomie

Pubers en het genoegen van de ruileconomie

Mijn dochter had een groep vriendinnen meegenomen naar huis. Mijn gigantische woonkeuken was opeens vol met pubers en we zaten met 10 mensen rond de tafel. Terwijl de frietjes, kibbelingen en komkommers in razend tempo verslonden werden, buitelden de verhalen van de meiden over tafel. Na afloop van de maaltijd wilden ze iets doen. Meestal willen ze achter de pc, tv kijken of nog meer lekkers consumeren. Deze keer hadden ze een heel ander idee.

Twee zakjes thee en een babyloopwagentje
Ze vroegen of ze zakjes thee mee mochten nemen. In twee groepjes gingen ze de buurt af, aanbellend bij mensen of ze het theezakje wilden ruilen. Na een half uur kwam de eerste groep met mijn dochter apetrots terug. Ze hadden het theezakje voor een theedoek geruild, en die voor een plantenbak, en die voor een pak sap, en daar hadden een spel voor gekregen: ‘partytime’. De tweede groep arriveerde gillend van de lach met een babyloopwagentje, zo eentje met knopjes waar muziek uit kwam. In hun ruilhandel waren een lege cassisfles, een pak sap en een tijdschrift over tuinieren voorbij gekomen. Nadat alle verhalen uitgewisseld waren, speelden ze het vers verworven partytime met elkaar.

Een theedoek of iets leuks
Het is een voorbeeld hoe de nieuwe economie werkt. Je koopt niet wat je nodig hebt, maar je biedt aan wat je kunt missen en kijkt wat je er terug voor krijgt. De voldoening bestaat er niet uit dat je verlangens en wensen die door reclames lekker opgeport zijn vervuld worden. De voldoening bestaat uit de verrassing. De theedoek die ze hadden gekregen was heel mooi geweest, maar ze ruilden verder tot ze iets kregen wat ze echt leuk vonden.

Economie als een goede grap
Het mooiste was wel het plezier en de verbinding die het gaf. Sommige mensen waar ze aanbelden, deden niet mee. Maar de meeste mensen vonden het wel een goede grap, zochten iets dat ze konden missen en hadden weer een mooi verhaal te vertellen. De dames zijn een hechtere groep geworden en hebben een geweldige avond gehad.

Krijgen geeft voldoening
Deze ruileconomie is tegelijk een belevingseconomie. Het lijkt op het jagen en verzamelen uit de oertijd. Je gaat op weg zonder dat je weet wat je gaat tegenkomen. Moeder aarde verrast je met haar gaves. Als je goed zoekt vind je soms wat je nodig hebt. En soms vind je niks. Je komt thuis met wat je gekregen hebt uit de overvloed van het bestaan. En dat biedt een echte vervulling. Misschien helpen dit soort ruilspelletjes ons in deze tijd van economische crisis.

Kirsten Notten, lid van Bewust Zwolle
www.waterschrijver.nl

Wil jij ook mooie verhalen vertellen over jouw bedrijf of project?

Doe dan mee met de workshop authentiek presenteren en echt ontmoeten.

 

 

 

Bewust Zwolle brengt onder de aandacht:

LETS Zwolle

Daar waar in veel situaties de focus ligt op wat iemand niet kan, handelt LETS Zwolle juist andersom. Iedereen heeft namelijk wel een vaardigheid waar hij of zij goed in is. Daar ligt de kracht van LETS Zwolle en dat is wat zij willen uitdragen. Benut je talent!

Het huidige economische klimaat maakt dat mensen verlangen naar het in de hand nemen van hun eigen situatie. Je ziet dat men een andere koers wil varen en vervangende oplossingen zoekt voor afgenomen koopkracht. Het opzetten van een LETS systeem in Zwolle heeft naast duurzame en economische motieven ook als beweegreden burgers van Zwolle te stimuleren hun eigen kracht als uitgangspunt te nemen en aanspraak te doen op ieders individuele kwaliteiten en creativiteit.

Zie voor meer informatie: www.letszwolle.nl

Nazomerfeest Doepark Nooterhof

Op zondagmiddag 15 september 2013 organiseert de Milieuraad Zwolle weer een Nazomerfeest in Doepark Nooterhof.

Speciaal thema van dit nazomerfeest is "Samen groen ". Er worden activiteiten en presentaties georganiseerd rondom ruilen, delen en hergebruik, met medewerking van (onder voorbehoud) onder andere de Mini- Weggeefwinkel met Rok 'n Ruil , Speel-o-theek Leentjebuur, Lets Zwolle, Peerby en Thuisafgehaald. Bijenlint Zwolle laat zien hoe we samen de bijen kunnen ondersteunen.

Natuurlijk kunt u ook proeven van biologische hapjes en drankjes en een bezoek brengen aan de tuinen van Doepark Nooterhof. Ook het Earthship en het terras bij het theehuis zijn open. Anam Cara zorgt voor Wereldmuziek.

Zie hiervoor: www.milieuraadzwolle.nl

Nederlandse MeditatieMarathon 21 september 2013 om 14 uur INTERNATIONALE DAG VAN DE VREDE

In iedere provinciehoofdstad, en Amsterdam als hoofdstad van Nederland, zal gelijktijdig in het openbaar op de aangegeven plekken (zie verderop in het bericht) vanaf 14:00 uur ongeveer een uur gemediteerd worden met als doel vanuit het hart in co-creatie een betere wereld te creëren (vredevol, liefdevol,…) Doe jij ook mee?

De meditaties zijn allen buiten, in het openbaar, op de grote pleinen in de centra van de steden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Je hoeft er alleen maar te ZIJN. Voel vooral of jouw hart hier ook bij aan wil sluiten…. Dat het net zo’n mooie ervaring als vorig jaar mag worden…

De meditatie zal in Zwolle bij de Engel starten; het is een vrijwillig initiatief dat spontaan mag ontstaan. Ga er heen, al sta je in je eentje, dan doe je mee aan de Internationale Dag van de Vrede. Zie voor meer informatie: www.delfeno.nl

 
 

Agenda Bewust Zwolle

Onze website staat weer bol van alles wat onze ruim 80 leden van Bewust Zwolle aanbieden op het gebied van bewust, duurzaam en gezond leven. Daar vind je een ook een compleet agenda-overzicht.

In de bijlage vind je de agenda van het activiteiten aanbod in Zwolle voor de komende 2 weken.